PREMINULA ČUVENA GLUMICA: Ostaće upamćena po SJAJNIM ULOGAMA
Foto: Profimedia

tuga

PREMINULA ČUVENA GLUMICA: Ostaće upamćena po SJAJNIM ULOGAMA

Ostavila je značajan trag u umetnosti

Objavljeno: 09:37h

Glumica Dženifer Lik umrla je u 76. godini u svom domu u Jupiteru na Floridi 18. marta nakon borbe sa neurološkom bolešću.

Rodom iz Kardifa u Velsu bila je najpoznatija po pojavljivanju u filmu "Yours, Mine And Ours" iz 1968. godine, kao i u sapunicama kao što su "Another World", "Guiding Light", "One Life to Live" i "The Young and the Restless".

Njen bivši suprug i partner iz filma "Yours, Mine And Ours" glumac Tim Meteson, oglasio se u sredu na društvenim mrežama sa tužnom vešću o njenoj smrti.

"Teška srca delim vest o smrti Dženifer Lik", rekao je Metison, koja je bio u braku sa Dženifer od 1968. do 1971. godine.

"Ona nije bila samo moja televizijska sestra u "Yours, Mine and Ours", već takođe moja voljena prva žena. Dženifer je bila izuzetna žena, snažna, ljupka i neverovatno talentovana. Moje najdublje saučešće izražavam njenom mužu od 47 godina, Džejmsu D'Auriju i njihovim prijateljima".

Lik se borila sa 'retkom neurološkom bolešću' zvanom 'progresivna supranuklearna paraliza', piše u izveštaju objavljenom u The East Hampton Star, koji potvrđuje datum njene smrti.

Prema klinici Mejo, progresivna supranuklearna paraliza "je retka bolest mozga koja utiče na hodanje, ravnotežu, pokrete očiju i gutanje." To je "proizlazi od oštećenja ćelija u delovima mozga koji kontrolišu kretanje tela, koordinaciju, razmišljanje i druge važne funkcije", prema klinici, i "pogoršava se tokom vremena i može dovesti do opasnih komplikacija, kao što su upala pluća i otežano gutanje .' U klinici kažu da nema leka za ovo stanje, a lečenje je usmereno na upravljanje simptomima.

D’Aurija je rekao da je Dženifer bila uključena u istraživačke programe za kliniku Mejo u Minesoti za borbu protiv progresivne supranuklearne paralize, navodi list.

"Njena hrabrost je uzalud pokušavala da se izbori sa bolešću", rekao je D’Aurijo i dodao da je glumica donirala svoje moždano tkivo za medicinska istraživanja, što je jedan veoma nesebičan čin koji može pomoći drugim ljudima koji boluju od ove bolesti.

Dženifer je bila "stidljiva i povučena osoba, koja nikada nije želela da bude u centru pažnje niti je imala potrebu za publikom", rekao je njen suprug, navodi list. Sačuvala je ta osećanja i pokazivala ih samo pred kamerom, a onda je postala vanserijska. Glumila je pored legendi Tinseltauna Lusil Bol i Henrija Fonde u filmu iz 1968. godine, igrajući Kolin, ćerku Bolovog lika Helen Nort. U filmu su takođe glumili Van Džonson, Tom Bosli i Luiz Troj.

Njeno prvo pojavljivanje na ekranu desilo se sredinom 1960-ih sa emisijama "A Flame in the Wind"; i par epizoda serije "Wojeck" sa legendarnim režiserom Majkom Nikolsom.

Nakon toga je dobila ulogu u legendarnom filmu iz 1967. "The Graduate from Nichols", prema novinama, ali je odustala zbog problema sa imigracijom. Na frontu sapunica, Lik se pojavila u ulozi Gven Šerman u dve epizode ​​iz 1974. "The Young and the Restless"; šest epizoda "Another World" u kom je igrala Oliv Randofh od 1976-1979; i jedna epizoda "Guiding Light" iz 1981. u kojoj je glumila Blanš Buvije.

Dženifer se povukla iz svojih glumačkih poduhvata 1980-ih i počela da radi za firmu za nekretnine Devlin MekNif kao agent za prodaju. Iza nje su ostali muž Džejms D'Aurija i brat Kenet Lik.

Bonus video:

05:10

ČOLA NAPRAVIO LOM U BUDVI: Espreso na licu mesta

(Espreso/DailyMail/Kurir/T.J/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.